Westminster Abbey

Hoewel de Westminster Abbey een echte abdijkerk is, is het meer een plaats van historisch belang. Sinds 1066 is de gotische abdij het decor van alle hoogtepunten van het Koningshuis en vonden er de kroningen, huwelijke en begrafenisdiensten plaats. Een waar architectonisch hoogstandje dat een bezoek zeker waard is!

Geschiedenis

Waar de huidige abdij staat, naast The Houses of Parliament aan de rivier de Theems, stond al in de 8 e eeuw een kerk. Later, in 1050, gaf Edward de Belijder de opdracht om er een abdij te bouwen die in 1065 ingewijd werd. Hoewel nu nog maar een klein deel van dat bouwwerk in tact is, kun je de oorspronkelijke abdij nog wel zien op het tapijt van Bayeux.

Het grootste deel de Westminster Abbey zoals het er vandaag de dag uitziet, is gebouwd in de periode tussen 1245 en 1272. Koning Hendrik III heeft de abdij toen in gotische stijl laten renoveren en herbouwen. Nog later werd de kapel van Hendrik VII toegevoegd en de twee westelijke torens werden gebouwd in 1745. Het nieuwste deel van de kerk is de noordelijke ingang, die pas in de 19 e eeuw werd voltooid.
Bezoek de Westminster Abbey

De abdij is ook de begraafplaats voor allerlei grootheden, je vindt er ruim 300 grafmonumenten en meer dan 4000 gedenkplaten van koningen, heersers, politici en kunstenaars zoals Sir Isaac newton, David Livingstone en Charles Darwin. Bewonder de praalgraven, standbeelden, doodskisten en monumenten.

Het schip, de kruisgang en de kapittelzaal

Westminster Abbey heeft het hoogste schip van Engeland en je kunt er het graf van ‘de onbekende krijger’ bekijken en de herdenkingssteen voor sir William Churchill. De kruisgang werd in de 13 e eeuw verwoest door brand en in 1298 weer opnieuw opgebouwd. In de gigantisch grote, achthoekige kapittelzaal kun je de originele betegelde vloer uit 1250 en de 14 e -eeuwse muurschilderingen bewonderen.

Je vind de abdij op 20 Dean’s Yard, de openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.30 – 16.30 uur (do 19.00 uur) en op zaterdag van 09.30-14.30 uur. Op zondag is de Westminster Abbey gesloten.