The London Eye

Het grootste reuzenrad ter wereld staat nou eens niet in de Verenigde Staten maar in Groot Brittannië! We hebben het hier over een rad van 135 meter hoogte met 32 glazen gondels; The London Eye genaamd. Een rondje in dit gigantische rad duurt ongeveer een half uur en vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht op de omgeving!

Geschiedenis

In 1999 gaf British Airways de opdracht voor het bouwen van The London Eye en het was bij aflevering het grootste rad ter wereld. De eerlijkheid gebied echter te vermelden dat het inmiddels niet meer het grootste rad ter wereld is; dat is de Singapore Flyer die 165 meter hoog is. Het rad in Londen werd speciaal voor de millenniumwisseling gebouwd en wordt dan ook wel het Millennium Wheel genoemd. Het rad weegt zo’n 1.700 ton en heeft (heel begrijpelijk) gesloten capsules. Helaas waren er veel technische problemen in het begin waardoor het rad pas een jaar later toegankelijk was voor het publiek. De plaats voor het reuzenrad werd zorgvuldig gekozen; op de oever van de rivier de Theems tegenover de Houses of Parliament.
Naar The London Eye

Je kunt The London Eye gemakkelijk bereiken met de Tube, als je uitstapt bij de metrohalte Waterloo. Vanaf Waterloo is het ongeveer 5 minuutjes lopen. De openingstijden van het rad zijn dagelijks van 10.00-20.00 uur en tijdens de zomermaanden tot 21.00 uur.

Zoals hierboven al vermeld, duurt een ritje in the London Eye een half uur, het rad draait heel langzaam rond. Daardoor heb je uitgebreid de gelegenheid de omgeving te bekijken en hoeft het rad ook niet te stoppen om mensen in en uit te laten stappen.

De toegangsprijs is wel aan de hoge kant; volwassenen (vanaf 16 jaar) betalen €22,50. Maar die prijs is voor een rit van een half uur én voor het bekijken van de London Eye 4D Experience. Deze film geeft meer informatie over de omgeving en je ziet een paar mooie luchtfoto’s en films speels weergegeven.