Buckingham Palace

Buckingham Palace

Buckingham Palace

Buckingham Palace, de officiële residentie van de Koningin, staat bij elke toerist op het lijst van te bezoeken bezienswaardigheden. Vooral de wisseling van de wacht is een mooie traditie om getuige van te zijn.

Geschiedenis

Londen omvat diverse paleizen waarvan Buckingham Palace er één is. In 1705 werd er op die plaats een groot landhuis gebouwd door John Sheffield, de hertog van Buckingham. Later die eeuw, in 1761, kocht Koning George III het pand voor zijn echtgenote en gaf William Chambers de opdracht het huis aan te passen. Ruim 50 jaar later stond het landhuis bekend als Buckingham House en in 1826 werd het weer aangepast door een beroemde architect. Koning George IV gaf toen John Nash de opdracht het pand om te bouwen tot een paleis, maar zowel de koning als zijn jongere broer William IV mochten dat niet meer mee maken en stierven voor het paleis af was.

Koningin Victoria had de eer om de eerste bewoonster van het paleis te zijn; 3 weken na haar bekroning in 1837 nam ze haar intrek in het paleis. Later werd het paleis uitgebreid met de oostelijke vleugel en een gigantische balzaal.
Buckingham Palace vandaag

Een gedeelte van Buckingham Palace wordt nog steeds af en toe gebruikt door de koninklijke familie; op momenten dat de Koningin aanwezig is in het paleis wordt de vlag gehesen. Als de koninklijke familie niet in het paleis is, dan is een aantal van de 600 kamers open voor het publiek.

Ook de Queen’s Gallery is voor het publiek opengesteld. Je kunt er diverse kunstwerken uit de koninklijke collectie bewonderen. Ook de Royal Mews, de stallen met o.a. een paar schitterende staatsiekoetsen, kun je bezoeken. Vlak voor het gebouw vind je het Queen Victoria Memorial, een monument voor Koningin Victoria uit 1911, ontworpen door Sir Aston.

Wisseling van de wacht

Als je getuige wilt zijn van de wisseling van de wacht, moet je om 11 uur ’s ochtends voor het paleis staan. De kleurrijke paleiswachten marcheren dan onder begeleiding van fanfaremuziek, langs de Mall en vervangt de aanwezige wacht.