Big Ben

Big Ben Londen

Big Ben Londen

Iedereen kent hem wel; de vierkante klokkentoren van het parlementsgebouw in Londen, in de volksmond ook wel de Big Ben genoemd. Maar deze toren heeft tevens een lange en indrukwekkende geschiedenis!

De geschiedenis van de Big Ben

Het begon allemaal op 6 oktober 1834 toen het paleis van Westminster door een alles verwoestende brand in de as werd gelegd. Er moest uiteraard een nieuw paleis komen en daarom werd er een ontwerpwedstrijd gehouden. Charles Barry won deze wedstrijd en zijn ontwerp omvatte ook een indrukwekkende klokkentoren.

Klokkenmaker Dent was niet de beste maar wel de meest populaire klokkenbouwer in die tijd en door inmenging van veel hooggeplaatste personen werd hij in 1852 uitgekozen om de klok te bouwen. Politicus Benjamin Hall (1802-1867) was één van die hooggeplaatste personen die aanzet gaf tot de bouw van de toren. Vanwege zijn rijzige gestalte werd hij Big Ben genoemd en dat is waarschijnlijk de reden dat ook de klok deze bijnaam kreeg.

In 1858 werd de grote klok geïnstalleerd en op 31 mei 1859 begon het uurwerk eindelijk te tikken. Op 11 juli 1859 klonken de klokken voor het eerst.

Big Ben bezoeken
De toren is niet geopend voor publiek, maar je kunt natuurlijk wel de Big Ben van buitenaf bewonderen en fotograferen. Met de metro, ofwel tube, kun je er makkelijke komen. Je moet dan de Jubilee Line nemen en uitstappen bij station Westminster.

Enkele leuke feitjes over de Big Ben:

De toren is 96 meter hoog, er zijn 290 treden naar de klokkamer en 340 treden naar de klokkentoren.

De Romeinse tekens op de klok zijn maar liefst 61 cm groot!

De ramen hebben een diameter van 7 meter, zijn gemaakt van 312 stukjes glas en achter elk raam zitten 28 gloeilampen voor de verlichting.

De Big Ben heeft zowel slag- als luidklokken, maar de luidklokken worden alleen in heel bijzondere situaties gebruikt zoals in 1952 toe er 52 keer werd geluid voor de overleden koning George VI, die 52 jaar was. Vorig jaar luidde de Big Ben nog om de Olympische Spelen in Londen in te leiden.