Tower Bridge

Een belangrijke bezienswaardigheid in Londen is de Tower Bridge, één van de meest beroemde bruggen ter wereld. De brug met de twee typerende torens in Victoriaans Gotische stijl worden door iedereen wel herkend en geassocieerd met de Britse hoofdstad. Een bezoek aan deze indrukwekkende brug mag dan ook niet aan je reis naar Londen ontbreken!

Tower Bridge; een stukje geschiedenis

Goed beschouwd is de Tower Bridge nog niet zo heel oud; de bouw werd pas in 1894 voltooid. Tot die tijd was er in Londen maar 1 brug over de Theems en dat was veel te weinig voor zo’n grote stad. De brug werd ontworpen door Horace Jones en John Wolfe Barry en meet zo’n 265 meter.

Omdat er vaak grote schepen over de Theems varen die vanuit de haven naar de zee gaan en andersom, is er gekozen voor een zogenaamde balansbrug; een ophaalbrug waarvan de mechanismen in de torens verborgen zijn. Oorspronkelijk werd de brug geopend met behulp van stoomkracht, maar sinds 1976 gebeurt dit met behulp van elektriciteit.

Vroeger ging de brug wel 50 keer per dag open, maar tegenwoordig maar zo’n 1000 keer op jaarbasis. Het leuke is dat deze openingen gepland zijn en dat je op de website van de Tower Bridge kunt opzoeken wanneer de brug geopend wordt zodat je van te voren weet wanneer de brug geopend wordt en er getuige van kunt zijn.
Een bezoek aan de Tower Bridge

Een foto van jezelf op de Tower Bridge is een mooie herinnering aan je vakantie in Londen, maar het is ook erg leuk om ín de brug te gaan. In de torens kun je de machinekamer bezichtigen en tussen de torens is een loopbrug waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Daarnaast is er ook een tentoonstelling in de brug; de Tower Bridge Exhibition. Door middel van o.a. films en foto’s leer je er alles over de geschiedenis van de brug.

Openingstijden: tijdens de zomermaanden van 10.00-18.30 uur en in de winter van 09.30-18.00 uur.